Premium Beautiful

Premium Beautiful

Thursday, October 14, 2010

Kisah gigi part 2

Arghhhh..
Memang malam tu takleh tido..
Sakitnye..Mencengkam otak..
Sepanjang hari sabtu tu mmg takleh nk buat pape..
Sakit all the time..
Petang tu tak tahan gak ajak en a.n.i g klinik gigi..
Tapi takde klinik panel yg bukak lak..
So g klinik biasa..
Dorang cume leh bg paracetamol..
So,ok la skit..
Tapi ubat tu last utk bape lama je..
Tido malam still terjaga gak..
Sakit..
Bile bgn the next day utk solat subuh, my whole mouth is covered in blood!
Wat happened?My gum had bleed during my sleep..

Hari ahad tu kebetulan nak jumpe abah nk ambik my vitamin minyak ikan kt mainland..
So,carik klinik gigi panel kt seberang..
Dah g sana, klinik tu kate insurans tak cover spouse utk dental?!!
ARghhhhhhh..
Rasa nak cekik je nurse tu..
Do u know that i am hormonal pregnant lady with a bad toothache here?!!?!!
Trus ajak en a.n.i balik,isnin tu g klinik kerajaan je..

On Monday..
After a sleepless night..
Call klinik kesihatan tanya which klinik gigi kerajaan yang berdekatan and trus call..
They asked if i made an appointment x?
Terus cakap,"Kak,saya pregnant 7 bulan dan gigi ni terlampau sakit sampai takleh tido.."
Memang nak nangis je time tu..
Alhamdulillah dorang paham n kasik datang..
Sampai je klinik gigi bukit jambul tu, harap sangat tak ramai..
Sib baik cepat la ..
Time check tu..doc gigi tu mmg baik gile ..
explain everything..
Rupenye..
My wisdom tooth(gigi bongsu) tu dah tumbuh half way pastu takleh nk tumbuh lagi sbb ade gusi kat around that area menyebabkan gusi tu bengkak,bernanah(yup!) n berdarah..What a combo..
Memang sangat sakit n nak bukak mulut pon seksa..
Nama penyakit ni pericoronitis..nak letak gambarpon takut korang ngeri..sile google sendiri gambar..
So,die soh la beli berus gigi kanak2 utk gosok jugak kat that area..
Dia bagi antibiotik yang selamat utk pregnant woman,paracetamol and also ubat kumur..

Sepanjang saya sakit ni,mmg bubur la bende yang tak yah susah2 nk kunyah..
Try gak makan bihun tapi sakit la..
Sebab gusi tu tgh bengkak kan..
Rasa mcm ade bende je kat dalam mulut kita walaupon kite bukan tgk mkn ke pe..

To all pregnant lady out there..
Doa banyak2..
Jangan la tumbuh gigi bongsu time pregnant..
Kalo kene,sabar la byk2..n doa cepat2 la die berlalu.. :)

Kepada suami tercinta..
Terima kasih kerana menjaga dan memahami daku sepanjang sakit gigi ni..
Hopefully bersabar lagi ye..
InshaAllah nak sihat dah..
Hopefully,my lil dude doesn't feel the pain ..
Doaaaa sangat dia tak rasa..

P/s: time sakit gigi,takyah la tgk food channel..buat sakit ati je..huhu

5 comments:

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

sakit gigi time pegnen sgt tak best kan... mesti risau kot2 effect pd baby..semoga cepat sembuh ye... tak payah tgk food channel..tgk hbo jer.. ngee :p

✿ EyZa ✿ said...

Siannya nisa.. Mesti sakit giler kan..

Eza, so far 26 thn x penah sakit gigi yg gigi berlubang ke ape.. sbb tu bile org ckp sakit gigi sakit paling teruk pas bersalin, rase ngeri je dengar..

Tapi dulu penah demam sbb gigi bongsu tumbuh.. Yup, die tumbuh half way je pastu trus stop.. Takotnye die tumbuh lagi..

walaupon x penah kene sakit gigi, tapi eza slalu kene ulser.. seksanya time tu.. :( nak baik pon dekat 2 minggu..

InsyaAllah baby x rase sakit, pasni makan bnyk2 blk k.. cover balik.. Skang ni tumbesaran baby makin cepat..

harzharun said...

hey babe...u x buat kad merah peknen yg kerajaan punya ek?..nak bsalin private?...i pernah bc kat blog kawan2, walaupun nak bsalin kat private, lebih bagus ada kad merah kerajaan tu...sbb takot blaku perkara yg x diingini, bila private hospital xle nak handle,derang akan refer ke kerajaan n it will be complicated if u never buat check up kat kerajaan...tu yg kawan2 blogger ckp ah...

btw, i teka je u xde kad merah tu sbb u x buat pmeriksaan gigi percuma tuk ibu mengandung kat kerajaan kan...nasib baik u bjaya jugak pergi klinik kerajaan tuk cek gigi....mmg ibu mengandung akan dilayan best2 punya...hehehe...1 more thing, org gigi, x segarang org medikal kot..hahah..ngumpat lak..

Miss N said...

nieyxzha: tu la..risau effect kt die..sian la..hbo takde..layan axn je..haha

eza:thanks eza..tu la..nk cepat sembuh..sian kt hubby..:p

harzharun: i ade kad merah..dah buat pon checkup gigi ngn dental kt klinik kerajaan tp mmg sekali je time bukak buku tu..
ingat nk bersalin kt specialist kerajaan..tp tgk la camne..still pening nk bersalin mana..huhu..thanks~

lyana said...

drink a lot of water ya sis. inshaAllah everything gonna be ok and please taking good care of uslf and bby. love u.

Love

Love

we're in ♥♥